Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2010 16:42 - Български сакрални вълшебни приказки - ІІ част
Автор: djud Категория: Други   
Прочетен: 3054 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Устното творчество на българския народ. От безвремието на едно неизвестно историческо начало до ден днешен ; от сладкодумната баба – до екрана на киното.. Надявам се, че приказките ще ни помогнат да погледнем на живота и на света, който ни заобикаля, от още една гледна точка. Сигурна съм, че ако си го позволим, ще съзрем в тях красота и мъдрост, които биха придали допълнителна багра и нов смисъл на съществуването ни, за да живеем по-добре, по-смислено, по-пълноценно !

 

А ето и поредната приказка – роман :

 

Ян Би Би Ян

 

На Земята, освен планетарните, живеят и така наречените лунни хора, дошли тук да завършат своята еволюция, защото Луната е изпаднала преждевременно в колапс и времето за естествена еволюция на съществата на нея не е стигнало. Тогава човечеството слиза на планетата Земя, за да продължи своята еволюция. На Луната остават само душите,които вече няма да се прераждат.

Приказката „Ян Би Би Ян” е една от най-сложните за анализиране, защото нейният автор Елин Пелин я разширява и осъвременява така, че

тя става роман. Най-трудният момент е разделянето на приказката на два разказа, при което единият от основните персонажи дяволчето Фют въобще липсва във втората част. Появата му косвено на два пъти не е достатъчна. Осъвременяването, в неговата естествена и логическа връзка с живота довежда до там,че вместо Фют - носител на човека става ракетата. Приказката е блестящ пример за привнасянето на нови елементи в разказа, които довеждат до неимоверни разширения, без да унищожават основната сакрална идея.

Ако игнорираме описанията на ракетата и всичко свързано с нея, ще от-

крием веднага нуждата от Фют, защото някой трябва да носи на гърба си

Ян Бибиян. Въпреки тези новости, не съществуват сериозни проблеми при разтълкуването.Приказката представлява една система за анализиране на скрития от хората процес за слизането на душите, развивали се през периода на Лунната верига, от Луната на Земята и възможността отново да се върнат на Луната, където трябва да приключи личната им еволюция. Тайното име на всички души от това интелектуално ниво е Ян Ба, тоест душа от космоса (Ян), слязла за лична еволюция в материята до нейното одухотворяване (Би). Процесът на това съзряване и преминаването от ниво Интелект към ниво Духовност се илюстрира с буквата „И”, затова героят не се нарича Ян Ба, а Ян Би – тоест космична душа, достигнала развитие. Ян Бибиян се оказва име на развиваща се душа, еволюираща. В тангризма Небесният ни дух има и името Ян, въпреки че за хората този символ има китайски произход, което не е вярно. Женският, земен символ Ин съответства на кода Душа.

Тази душа, жадуваща развитие - Ян Ба, слизайки в материята на Зе-мята, за да еволюира чрез опита, когато премине успешно през пълното си

обучение става БИ, тоест одухотворена душа. Момчето от нашия разказ се казва Ян Би. Но то носи скрити в името си още две срички, които звучат като име, а всъщност са код: Би Ян. Тези две срички са огледален образ на първата част на името. Всъщност става въпрос за едно име, съставено от своя точен огледален образ: Ян Би – Би Ян. Т.е. името на героя е код за собственото му ниво на развитие. Когато еволюира душата му до възможност да тръгне към космоса, към Небето, тогава душата Би може да се завърне обратно и да стане отново чист Ян – интелек-туализиран, просветлен и одухотворен. Той е архетипов образ на всички нееволюирали хора.

Дяволчето ФЮТ е съществото от Луната. В българския език буквата Ф произлиза от кръг с вертикална линия по средата. Тя е символ на процеса на преобръщението на душата от Дух-Душа в Душа-Дух или в ЯН БИ – БИ ЯН (ЯН БИ става БИ ЯН) Така Фют става причината човешкото същество да се превърне в ново - еволюирало. Но йерархията на злото няма тази цел, тя не се стреми да накара човека да еволюира, а обратното - да го деградира и унищожи като духовност. Битката с тази йерархия и злото е подвигът, който душата трябва да извърши, за да се освободи от оковите на материята и злото. Злото съществува и ние трябва да се борим с него, дори когато сме негови пленници. Вярно е, че то се е закотвило дълбоко в душите и ума ни и е станало вече естествен продукт от собственото ни съзнание, но това не е причина да не се борим.

 

По пътя, който изминава Ян Бибиян , съществено значение имат още и следните персонажи :

 ВранатаСъществото, знаещо скритите неща. В тангризма това е второто ниво на посветените от степента Гарван.

Калчо този герой съществува в оригиналната приказка само в първа част. Това е човекът от кал – библейският Адам, символ е на Земното човечество. Бащата на Фют, разменя главата на Ян Бибиян с тази на Калчо. Така небесната душа на Ян Бибиян попада под въздействието (ума) на нееволюиралото земно човечество. В този факт е кодирана идеята за пропадането на Небесните души в тежката материалност на земната генетика. Небесният ум на Ян Бибиян получава чрез дяволите земно тяло, а земното тяло на Калчо получава Небесна глава (ум) и двамата приятели започват едно ползотворно съжителство, благодарение на което земното момче (от кал) се развива бързо и качествено. В тези две момчета е вложено тайното знание за отношенията между двата вида човешки същества, живеещи едновременно на земята.

Цигарата – олицетворява възможността човек сам да спре своето еволюционно развитие, сам да се провали чрез порочни удоволствия. Тя унищожава въздействието на космичната енергия ЦИ върху организма на хората

Опашката на Фют – отличителният белег на различните същества. В случая това е елементът на различието и на силата на ложата на злото. Днес символът се е превърнал в основен християнски белег на йерархията на злото.

Сънятсредство, чрез което Небето  подсказва на пробуденото съзнание пътя на неговите основни действия. Така нареченото „Сънно посвещение” се състои именно в умението на посветения по време на дълбоката фаза на съня да разкодира предстоящата част от живота си.

Огледалата. Огледалото е атрибут на Царството на злото.Символично Ян Бибиян попада в залата на черното Отражение, Астрала, в което съзира непрекъснато и отвсякъде собственото си отражение- накъдето и да се обърне, той вижда само Себе си, тоест осъществява се тоталната идентификация със собствения Аз.Себеотражението го принуждава да осъществи себенаблюдение. Огледалото, отразената същност, провокира този процес. Тогава Ян Бибиян осъзнава себе си, същността си, качествата си, както и пълната безизходица на положението си, на Съдбата си .Идеята за огледалната зала разкриват невъзможността необучената душа да се спаси сама от лабиринта на отражението на битието

Старецът (Мирилайлай)-Маговете служат на хората, за да ги пробудят.Маг означава Цялостен, тоест завършена личност, посветен.

Горният свят – Горната земя. За българите това е мястото, откъдето идват техните души – съзвездие Еднорог. В случая се визира истинската, нашата планета Земя, Природата, над която грее Слънцето и тя е в светлина. Тук сакралното знание символизира епохата на Христос, когато той трябва да промени света чрез съзнанието на хората и да въведе живота им в епохата на Братството. Защото за посветените това е основната цел на дейността им. В съвременен, християнски аспект, това е Царството небесно, Раят или Горната земя на българите. Това са синоними на едно битие, което зависи единствено от нивото на съзнание и еволюция на хората

Буквите А и Бхранят Ян Бибиян, тоест работят за неговото оцеляване. Те са Знанието. Освен тази идея обаче съдържат и по-дълбоко ниво- знанието за душата. Те са всъщност двете кръвни групи, които произлизат от основната група „0”, типична за времето, когато човечеството еволюира в епохата на Лунната верига – на Луната. Отделят се двата основни вида човешки души (А и Б), при което се появява програмираната възможност един ден да се съединят отново и да станат АБ (АБ) – кръвната група на посветените души, на тези, които са влезли в ново ниво на своята лична еволюция.

Трите чешми. Ето един от атрибутите на вълшебството, без които

приказката губи много от своите сакрални тайни. Чешмите символизи-

рат трите елемента Желязо, Мед и Сребро – част от субстанцията на Еле-

ментното тяло в нас. Желязо – кръв, душа. Мед – тяло, жизнени процеси.

Сребро – качество на душата, пречистването като процес (среброто убива

микроорганизмите).Българите са оставили в традицията си завета да направиш чешма, да построиш източник на живота, който да утолява жаждата на другите. Защото всяка чешма надживява своя създател и се прави по принцип за следващите поколения.

Стълбата. Изправяме се пред код, който дава представа какво очаква тези, които бързат да се освободят от арената на изпитанията и искат да направят бърза, кратка и лесна еволюция. Деветте дни на изкачването са Деветте нива на посвещението, които ученикът трябва да овладее, за да може да издържи и да получи освобождението си.

Царството на Великото мълчание - е царството на посветените.

Знаещите мълчат. Тяхното мълчание е велико, защото така пазят знанието от лоши ръце и умове.

Трите жени на Мирилайлай: Трите косъма на брадата му. Желе-

зен, Златен и Сребърен. Косата (цветът и дебелината на косъма) е олицетворение на еволюционното ниво на ума на човека. Когато дадена коса изиграе защитните и стимулиращите си функции на космична антена, тогава космите започват да избледняват, докато станат бели като сняг. Ако хората знаеха какво означават белите коси, щяха с радост да ги носят. Когато косата побелее, тя се подготвя приживе да промени своя цвят за следващото прераждане, който обикновено е по-светъл, с по-висока тоналност в гамата на цветовете, от което следва, че лови вибрации от космоса с по-висока честота.

 Песента -  Ян Би пее, защото трябва да събуди нов вид вибрация в себе си, която да го „пренесе” в света, от който идва.Това е дълбока тайна, отнасяща се до личното ниво на посветения. Човекът обикновено пее в една октава – основната: от До до До. Всяка октава има 7 тона плюс 5 полутона (черните клавиши на пианото), което прави общо 12. Вселената вибрира в дванайсет октави. Седем от тях са възможни в света на плътната материя (като нашата планета), а пет са типични за други измерения.Общият брой на октавите, резониращи в общия възможен диапазон на звука, дава резултата от 144 различни вибрации в нашата вселена. Дванайсет октави по дванайсет вибрации всяка (7+5). Тези октави се наричат в тангризма „Седемте Сина и Петте Дъщери”

Когато Ян Би запява с цялата си душа, всъщност никой и нищо вече не може да го задържи, защото той достига нивото на паралелния свят сам.

Ян Би не пее – пее душата му, която кара другите души да усетят паралелния свят, който спомените събуждат в заспалото ни дясно полукълбо.

Приказката пази знанието за вечни времена - великата тайна на тангризма за Седемте небеса, Седемте планети и Петте планети, за Седемте Сина и Петте Дъщери. В ниво 144 Ян Бибиян е вече Ян Би – Би Ян. Цялостен, огледално отразен в себе си. ПОСВЕТЕНА ДУША.




Гласувай:
7



1. kasnaprolet9999 - Всичко това ми звучи
18.05.2010 17:52
много логично и интересно. Като прибавя това, че кръвната ми група е АБ +, за която съм чувала, че само около 4 % от човечеството я има, започвам наистина да си мисля хубави работи за себе си :)))) Е, няма да се възгордявам сега, но поне ще си обясня, защо в много отношение се различавам от хората около себе си. Случвало ми се е да имам чувството, че не съм за този свят или че срещу себе си имам извънземни, а когато срещна сродна душа ме обхваща такава радост, сякаш съм попаднала на златна мина. Поздрави за чудесния постинг.
цитирай
2. djud - Здравей, kasnaprolet9999
18.05.2010 19:44
Няма да повярваш, но просто го почувствах, че има нещо притегателно, харизматично в теб :))) Аз не съм от тази кръвна група, но работя върху себе си. Може би в някое следващо прераждане ще достигна до това ниво :) И да, аз вярвам, че не е случайна срещата ни тук. Нищо случайно няма. Просто в даден момент, когато се нуждаем от помощ винаги се срещаме с някой, който е предопределен че ще ни помогне да прескочим тази трудност и да ни изведе нагоре по стълбата. Радвам се, че съм ти доставила и аз поне малко удоволствие с постинга ми.
П.С. В книгата има още повече обяснения, специално за Ян Би Би Ян, които са много интересни, но не ги включих, защото постинга щеше да стане много дълъг. Определено си заслужава да се прочете целия текст.
Приятна вечер :)))
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Ще се радвам, ако продължиш с тази тематика,
19.05.2010 10:20
помня много приказки, като малка библиотеката ми беше пълна с приказки от всички народи, които препрочитах непрекъснато и все ми бяха интересни. Радвам се, че мислиш за мен в толкова положителна светлина, но трябва да знаеш, че и аз съм още твърде далеч от посветените души, нищо че съм от тази кръвна група, имам още много трески за дялкане, но не се отказвам да работя за това и се опитвам да помагам и на другите, тръгнали по този път.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djud
Категория: Други
Прочетен: 446512
Постинги: 61
Коментари: 591
Гласове: 716
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031