Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2010 13:16 - Гневен послеслов - по повод постинга на divna8 - последно сбогом
Автор: djud Категория: Други   
Прочетен: 15502 Коментари: 14 Гласове:
12

Последна промяна: 20.10.2011 16:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА  -

НА ВЕСЕЛИН - от Нови Искър

И ДИМИТЪР ЧИЛИКОВ от Пловдив!

*********************************************************************************
 

С нашето безхаберие за безвремието , в което живеем, постигнахме това -  както казва razkazvachkа-та " Превърнахме страната си в " Гробищен свят " - от задушници и национални помени ! "

Но за да променим света около нас, трябва да започнем промяната най-напред от себе си. Обаче май НИКОЙ , или ПОЧТИ НИКОЙ не желае тази промяна ! Откъде знам ли ? Ами вижте сами :

1. Пуснах един постинг - поздрав за всички блогери - Животът е прекрасен ! С него исках да създам малко положителни мисли и добро настроение в началото на работната седмица, за да ни е по-леко на работа ! И колко хора го прочетоха ??? Цели 48 !!! Значи хората тук дори не искат и да бъдат поздравявани ! Не пожелаха да си видят поздрава, може би от страх , да не вземат наистина да решат, че живота е прекрасен и да им избяга някоя и друга черна мисъл от главата !!!

2. Написах и друг постинг - Приказка за топлите пухчета ! Когато я прочетох ми стана много хубаво и реших да я споделя с повече хора ! В нея се разказва за Доброто, за Злото и за вечната борба между тях ! И колко хора пожелаха да се пренесат в страната на Доброто ??? Цели 43 !!! А ние с моите приятели, когато се чуем по телефона, задължително си казваме вече : " Имаш едно топло пухче от мен ! " И на човек му става някак си по-топло на душата и по-уютно в този суров свят , когато е получил такова пухче ! 

И незнам защо, от снощи си мисля и за друга една приказка - Снежната кралица. Вече съм почти убедена, че над Земята наистина са се посипали парченцата от счупеното огледало на дяволите , които "...Ако влезеха в окото на човек, оставаха си там и човекът или виждаше всичко наопаки, или пък виждаше само лошото, защото всяко парченце бе запазило свойствата на огледалото. На някои хора парченца от огледалото влязоха в сърцата и стана нещо ужасно. Сърцата им се превърнаха в буци лед !..."

Да, за съжаление - май наистина сърцата ни са от лед и нямаме очи за красивото и доброто. А нали помните как се разтопи леда ?????

" ....Тогава малката Герда се разплака. От очите й покапаха горещи сълзи. Те падаха на гърдите на Кай, проникваха в сърцето му, стопяваха ледената бучка и изгаряха стъкълцето от дяволското огледало.... Тогава Кай избухна в плач. Той плака толкова много, че стъклената прашинка се изтърколи от окото му..."

Колко сълзи е необходимо още да пролеем, за да се осъзнаем ???? И каква цена ще трябва да платим ???
image

"Липсата на възможност за здравно осигуряване - лишава от медицинска помощ...
Липсата на възможност за пенсионно осигуряване - обрича старините на българите...
Липсата на възможност да се трудим - лишава от възможността за препитание...
Липсата на финансова сигурност - лишава от възможност за образование деца...
Липсата на адекватна полиция - обрича българите на грабежи и убийства дори и посред бял ден...
Липсата на национален интерес у политиците - ни обрича на бездържавност... "

  И не само липсата на здравно осигуряване. Оказва се, че и здравно осигурените ще трябва да си плащат за медицинска помощ, защото видите ли, взели че се свършили направленията, а хората са толкова лоши, че се разболяват без график !!! И сега имат точно два избора - или да си платят , или да поемат към отвъдното !!!
До какво се свежда получаването на достъп до здравеопазването - до най-древното средство, парите. Имаш пари - имаш възможност да си здрав, нямаш пари - умираш си болен, без лечение или лекарства.

"Аз, Даниела, Ви моля уважаеми доктор Кръстев, да ми услужите с 30 лева до 17 юни, когато ще получа пенсията си и веднага ще Ви ги върна. Нужни са ми, за да мога да си заплатя медицинското направление."- Това писмо е получил чрез секретарката си управителят на ДКЦ 1 /в Пловдив/ д-р Георги Кръстев.
 
 "След напрежението в болниците, сега с едностранното си решение да създаде регулативни стандарти здравната каса го пренася и в доболничната помощ. Това е подигравка със здравето на хората, пациентите се настройват срещу лекарите, а те не могат да им помогнат, защото са им орязани направленията. Хора вече ме питат: пак ли на барикадите да излизаме?", разказа д-р Учкунова,председател на комисията по здравеопазване
http://news.plovdiv24.bg/

А  как е в другите страни ???   

В областта на здравеопазването чисто пазарните подходи и отношения са неприложими.Поради естеството на пазара на здравни услуги повечето частни здравни заведения в развитите страни имат статут на организации “не за печалба”. Нещо повече, в почти всички страни съжителстват както държавни така и частни заведения поради хетерогенния състав на потребителите и необходимостта да се осигури равен шанс на всички нуждаещи се да получат необходимата им здравна помощ.Защо не възприемем примера на Великобритания и Франция - нали и те са държави членки на Европейския съюз?

Ако пациент във Великобритания е под 18 и над 60 години не плаща за лекарствата си. Ако е в границите от 18 до 60 години - лекарството струва 6, 65 паунда, независимо от това за какво е то.
Държавните болници са под шапката на Националния здравен институт.  Престоят и раждането в държавна болница не се заплащат, разходите поема държавата. Спешната помощ също е безплатна, но не и половинчата, както тази, която понякога получава българинът. Разходите по транспортирането до държавната болница във Великобритания се възстановяват на пациента. Всички държавни болнични заведения приемат и лекуват пациенти безплатно, като държавното здравеопазване далеч не е мизерно и без оборудване, с постоянна липса на консумативи. Безплатно здравеопазване, безплатни лекарства за деца и възрастни, безплатни операции в държавни болници във Великобритания !

Франция. Страната, в която политиците се страхуват от избирателите си, от протестите, от гнева им и ги слушат, съобразяват се с тях. Болничните се заплащат 65 на сто от държавата и 35 на сто от работодателите. Болният получава пълна заплата докато се лекува. У нас болничните се изплащат със закъснение от няколко месеца и е цяло ходене по мъките да се разболееш. Във Франция се разболяваш и постъпваш в болница, без значение от разходите по лечението, лекарите се съсредоточават върху грижите за пациента независимо от вноските му за здраве. Във френските болници си има отделна регистратура за хронични заболявания. Броят на болничните е неограничен, той не може да се прогнозира. Домашният лекар посещава пациентите си и в спешни случаи, с личен транспорт.Френските детски градини са безплатни. Колежът е безплатен. Платеният отпуск е минимум 5 седмици, а в някои фирми се дават от 8 до 10 седмици. Работната седмица е 35 часа, ако работиш повече ти се полагат допълнителни почивни дни - независимо дали си на пълен или на непълен работен ден. Ако ти се наложи да си смениш жилището - също ти се дава платен отпуск от един ден. Младите майки имат право на два дни в седмицата да идва домашна помощничка на държавна заплата - за майките е безплатна услуга.
 

И все пак - здравето е основно благо, без което животът е труден. С всичко може да се направи компромис, но с живота на хората - НЕ !!!

Вярно е, че във Франция и Великобритания зеленчуците и плодовете, които ядат нямат вкус като българските, но също така е вярно, че в скоро време и родните плодове и зеленчуци ще станат лукс, поради рестрикциите от страна на държавата към земеделските производители.

 

По пътищата се води война - в повечето случаи виновниците се измъкват с условни присъди, а пострадалите остават с болките, инвалидността, и рязката промяна на живота си, която включва и невъзможност да се работи предишната работа. Включва и вероятността - да не се намери нова, добре платена работа. Цели семейства се сблъскват с тежки проблеми да продължат живота си на границата на нищетата.
http://www.lubamanolova.info/

Ако имаш власт - ползвай я в услуга на хората - е един от постулатите на демокрацията!  В България властта се ползва в услуга на властта - идеология, която прегърнаха политици от ляво, от дясно и от центъра. Правото на избор при демокрацията е свободата на избор.

А без работа, без здраве, без надежда и без перспектива, без средства за оцеляване, човек няма избор !!!


Често хората над 50 години са щастливи да получат някаква работа и така те завършват живота си - полагайки ниско квалифициран труд. Високото им образование, ценната им квалификация в подобни случаи нямат значение - важно е работното място, което ще получат и имат докато умрат. Казвам -
докато умрат - защото със новата пенсионна реформа, която се готви, по предложение на ЕС, възрастта за пенсиониране трябвало да се вдигне до 70 години / важи за целия ЕС / !!! Идеята била, да получаваш пенсия 1/3 част от живота си !!! Някой да знае дали е масово явление - живот до 105 години ????
Тогава , може би, работодателя ще ни поеме разходите по погребението, ако умрем на работното си място !!! А може и да има бонуси - бастунче, слухов апарат, инвалидна количка..........


" Не винаги преглъща се Вината,
   не винаги и времето лекува,
   но винаги заплаща се цената
   и   винаги безумно много струва .... "

А на всички, които ще прочетат това и ще се замислят поне мъничко , ще им пожелая : Нека ВИНАГИ да имате една пътека, която всеки ден да Ви води до едно прекрасно утре !!!

 

 

 




Гласувай:
12



1. silverlining - :)
03.06.2010 13:57
Абе хубаво се замислих... НЕ! По-правилно е "подсети ме". Искам да кажа, че тези неща често си ги мислим (надявам се и други хора да ги осъзнават...)
Иначе, по повод хубавите постинги, които си пускала - виновна - НО смятам да наваксам:) Има нещо такова, че май сме свикнали, не без огромна помощ от медиите, че само лошата новина е новина... Добрата не си струва да се говори за нея. И така, видях нещо гневно в заглавието ти и прочетох постинга, но както обещах, ще наваксам с другите - слънчевите!
Поздрави
цитирай
2. djud - silverlining- Абе хубаво се замислих..(надявам се и други хора да ги осъзнават...)
03.06.2010 14:08
ами и аз се надявам не само да ги осъзнаят, ами и да излезнат от летаргичния си сън. Къде ли е заспал този " Юнак Балкански " ??? Или е само мит ?! А за другите ми постинги - нямам претенции да се четат ! Просто отбелязах факта, че хората не се интересуват от доброто ! :))))
цитирай
3. baimomchil - Абсолютно е права Silverlining
03.06.2010 14:34
Медиите ни насаждат, че само лошата новина е новина. И БТВ са номер 1 в това отношение. Единственно в новините на Канала се промъкват добри новини и се акцентира на тях.

За хората - аз съм песимист - не вярвам да се събудят от летаргията. Та те дори и правата си не остояват, а остават да бъдат тъпкани. Какво очакваш от подобни смазани хорица - ДОБРОТА? Само злоба има която се натрупва в тях и един момент ескалира.
цитирай
4. djud - baimomchil
03.06.2010 17:00
И докога ще я караме така ? Да, натрупва се огромна злоба, която обаче е пагубна и за този, който я носи ! Искаме да се самоунищожим ли ? Защо трябва да ни тъпчат ? Защото не се защитаваме, не заставаме един до друг и не се опълчваме срещу неправдата ! Все гледаме да подлеем вода на другия и да го предадем ! Ето, и аз вече се отказах да защитавам колегите ми и да се боря за правата им , защото когато почна да говоря на шефа - всички се изпокриват в миши дупки и една думичка не обелват !!!! И накрая аз ставам подстрекателя !!! И в един момент си дадох сметка, че не си струва да се бориш за такива ПРЕДАТЕЛИ !!! Уви, но за мен те са точно такива !
Обаче - нещо за държавата - състоянието на една държава си личи по отношението й към децата, социално слабите и възрастните хора. Всеки обича родителите си, но политиците обичат своите родители, а не родителите на избирателите си - това поне показват процесите в 20- годишния преход.
цитирай
5. baimomchil - Еми и аз тези въпроси си ги задавах ...
03.06.2010 17:17
Еми и аз тези въпроси си ги задавах ама вече се отказах да търся отговорите...
цитирай
6. divna8 - Благодаря, Джуд...
04.06.2010 06:29
За изразената позиция и съпричастност!!!
цитирай
7. djud - И аз ти благодаря, Дивна
04.06.2010 08:43
за повдигнатите въпроси. Още имам малка надежда, че ще се променим. Не искам да се разделям с нея, може би защото така понасям по-лесно гадостите ! И ти пращам топли пухчета от мен :))))))
цитирай
8. cchery - Е, добре.......
04.06.2010 10:58
Юли, благодарение и на този твой пост и на още няколко събития, след малко ще пусна нещо, което имах известни колебания дали може да се приложи в такъв голям форум..... но пък то има връзка към черногледството срещу което и ти пишеш, има връзка с това колко малко ни е необходимо да сме щастливи, има връзка с това, че не е необходимо новините да са само черни хроники........

Междудругото, ако си забелязала, в блог.бг препоръчани постове са все на политически теми....... все някакви такива язвителни и т.н. Отдавна нещо смешно и положително не се е появявало. Така че да не ти пука, че "само" еди колко си човека са прочели тоя или оня ти пост......... поне са го разбрали.....
цитирай
9. djud - О, cchery
04.06.2010 11:40
Отдавна не ми пука дали и колко ще го прочетат ! Но чесно казано, наистина се изненадах, че не пожелаха да си видят поздрава !!! А за това - кои се слагат в препоръчани - права си - все някакви такива язвителни. Като че ли не ни стига помията, с която ни заливат всеки ден, ами и тук трябва да четеш и да се ядосваш, да се заяждаш ! Вместо да направим едно пространство, макар и виртуално, но да е пропито само от ДОБРО ! За да може поне тук да се скрием за малко от ЗЛОБАТА, за която пише baimomchil . Снощи гледах един филм, и там героя каза следната мисъл : " ГРУПА ГЛУПАЦИ, КОИТО ИСКАТ ДА ПРОМЕНЯТ СВЕТА САМО С МЕЧТИ !" Дали не ставаме и ние такива ?????
цитирай
10. cchery - " ГРУПА ГЛУПАЦИ, КОИТО ИСКАТ ...
04.06.2010 12:39
djud написа:
" ГРУПА ГЛУПАЦИ, КОИТО ИСКАТ ДА ПРОМЕНЯТ СВЕТА САМО С МЕЧТИ !" Дали не ставаме и ние такива ?????

Не! Или поне не се чувствам глупак...... напротив чувствам се щастлива само щото съм различна от останалите за които говорим. Не променям никого освен себе си и малко децата, ама няма как - милите още са малки и се поддават:)). Та в моя свят няма място за гадната порода хора.........

Ето обещаното постче от предния ми коментар: http://cchery.blog.bg/zabavlenie/2010/06/04/doktore-kvo-me-napravi.556795........ не се смейте или поне не много, ми действайте!:)
цитирай
11. kasnaprolet9999 - Да, всичко това е вярно.
10.06.2010 10:53
вярно е също, че ние сами си го правим, защото хората, които взимат решения сме ги избрали ние, хората, които контролират спазване на правила и закони са част от нашето общество. За да се сравняваме с държави-Англия, Франция, трябва да имаме сравнимост и с техните икономики, както и с културата на населението, но за съжаление базата данни, с които разполагаме ни е много бедна. Можем да се гордеем с миналото си, но настоящето ни е плачевно. Слагам постинга ти в моята блогвълна "Помощ, лекуват ни."
http://blog.bg/theme.php?theme=878&success=1
цитирай
12. djud - Благодаря,kasnaprolet.
10.06.2010 13:42
за съжаление така е - не можем да се сравняваме с големите страни. Но поне можеха да копират техния модел, а не този на Австралия ! Все пак сме в Европа, нали ?
цитирай
13. kasnaprolet9999 - То че можеха-можеха, но основното ...
10.06.2010 16:15
То че можеха-можеха, но основното е, че много хора крадат, улеснени от разни такива необмислени организационни решения. Знаеш ли колко много надписват по тези клинични пътеки, изпразват здравната каса и си мислят, че тя е бездънна яма.
цитирай
14. djud - Всъщност,
10.06.2010 17:06
незнам точно, но като гледам лъскавите служебни мерцедеси пред здравните касите, а и самите сгради, в които те се помещават - мога да си представя за размера ! Всичко е много жалко, още повече, че го отнася обикновиния човечец - такива като всички нас !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djud
Категория: Други
Прочетен: 446061
Постинги: 61
Коментари: 591
Гласове: 716
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031