Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2010 09:00 - Богинята Баба Яга :)))
Автор: djud Категория: Други   
Прочетен: 14760 Коментари: 14 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Откъде долита страшната старица?

    Култът към Великата Богиня - Майка съществува от хиляди години и е рожба на епохата на матриархата. Остатъци от нея са доживели и до наши дни - понякога дори в неузнаваем вид. По-точната дума е, че те са ни прекалено познати и точно затова ни е трудно веднага да различим в тях праобраза на Великата Богиня. Такъв пример е до болка познатата ни от детските години Баба Яга. Символиката на Вечното Майчинство грижливо се е пазела от народите. Нетленният образ на Великата Майка е съхранен в множество глинени фигурки, шевици и т.н.

Особено любопитен е въпросът за многоликостта на Великата Богиня, за съвместяването в едно лице на две начала - доброто и злото, светлото и тъмното. Класическата Баба Яга е типичен пример за това как през хилядолетията заедно със смяната на светогледните парадигми еволюират и представите за древните кумири. Баба Яга сякаш е най-популярният и същевременно най-трудният за анализ персонаж.

imageАко някой успее да спечели благоразположението на хитрата Баба Яга (било то и с една хубава дума), то тя веднага застава на страната на главния герой, с желание му помага, предсказва му всевъзможни неприятности и предвещава благополучен край. В това няма нищо чудно, защото Баба Яга е корелат на Богините на Съдбата - нейно основно занятие е да преде къделя и да предсказва бъдещето на онзи, който й допадне. Добре ни е познат доста непривлекателният образ на Баба Яга от приказките - огромна глава, дълъг нос, кривогледи очи, беззъба уста, гърбаво тяло....Но пък и никой не твърди, че Великата Богиня е била голяма красавица според съвременния смисъл на думата. Критериите и еталоните за красота в първобитното общество са били съвършено различни от сегашните. Известно е също, че Баба Яга често има още две сестри, като едната е по-умна от другата. Взети заедно те сякаш са  трите Богини на Съдбата. Знаем също, че Баба Яга винаги преде усърдно.

imageИ като резултат от предаческата й активност се появява вълшебното кълбенце, което е символ на всеобхватното и всичко преодоляващо знание и което се връчва на приказния герой, за да го води към желаната цел и да го предпазва от неправилна стъпка.
imageБаба Яга е ужасна и зла старица, която лети на метла. Знаменитият й летящ уред много напомня съвременните модели гравилети - устройства, които не просто преодоляват земната гравитация, но и използват тази сила за своето придвижване.
imageimageimageОт приказките знаем, че Баба Яга не само дебне малките дечица, за да ги опече и изяде, но и нерядко помага на главния герой за благополучното извършване на неговите подвизи. Читателят постоянно има усещането, че в различните приказки става дума за съвсем различни персонажи. И това в действителност е така. Причината е, че в паметта на поколенията е станало разцепване на образа на матриархалната владетелка, която в началото събирала в себе си чертите на страж и дарителка и едновременно с това - на похитителка и човекоядка.

Дори и в името й е кодиран намек за матриархалното минало

 Не съществува общоприето тълкувание на името Яга. Някои смятат, че името й звучи като Йага - така 4 звука се предават от 3 букви. В такъв случай названието /Й/Ага може да бъде свързано с името на загадъчния подземен свят Агарта. Правдоподобно звучи и обяснението, правещо паралел между името на стопанката на къщичката върху кокоши крака със славянския глагол "ягать", използван със значение "крякам". Съществува и тълкувание, което тръгва от факта, че в древни времена хората са се приветствали един друг, като са споменавали майката. Прави се паралел между думата "йага" и санскритската дума "йога", които са идентични по звучене. Следователно Йага може да се интерпретира като Йогина - вещата вълшебница. Допуска се, че разпространеното сред славяните утвърдително възклицание "Аха!" (на руски "Ага!") също е свързано с името Йага. Възможно е някога то да е служело за обичайно матриархално приветствие или наздравица в чест на Великата Богиня Йага, подобно на ведийското възклицание "Сваха! ("Добро да бъде!", "Наздраве!"). Впрочем на чешки език и днес като поздрав се използва думата "Ахой!".

Интересно е и значението на лексемата "ага", което е свързано не със злото, а с доброто начало. Тя се използва в различни гръцки думи: agathos - "добър", agathe - "доброта",  agape - "любов", agapao - "обичам". Това още веднъж потвърждава предположението, че Йага като Великата Богиня първоначално е била надарена не само с отрицателни, но и с много положителни черти.
imageНякога Баба Яга е била много сексуална

  Доказателства за някогашните сексуални функции на Баба Яга е открито, колкото и странно да е на пръв поглед, в джунглите на Амазонка. В Русия е много популярна приказката за момчето, което било преследвано от Баба Яга, като на кулминацията тя била прегризана от един дъб. Впечатляващ е фактът, че тази сюжетна линия се повтаря в приказките и митовете на южноамериканските индианци. Разликата е в това, че южноамериканската вещица се занимавала със сексуални домогвания, а дървото, на което се спасява накрая героят, се опитва да я прегризе със ... зъбати гениталии. Според изследователите в южноамериканския мит са закодирани някои характерни особености, присъщи на безразборните и многобройни сексуални връзки в условията на матриархалните отношения. Този същият смисъл е бил заложен първоначално и в славянската приказка. Що се отнася до зъбчатите гениталии, то техният образ според учените е заложен в паметта на всеки човек като забравен спомен за раждането, когато е страдала не само майката-родилка, но и новороденото. Устойчив и не особено приятен образ, съпровождан от чувството на несподелен ужас, постоянно възниква у някои хора в сънищата, както и при лабораторни и клинични опити при прием на халюциногени. Такива експерименти са били провеждани в течение на много години от американския психолог Станислав Гроф и при хилядите случаи бил получаван еднозначен резултат, за който споменахме.

В приказките за Баба Яга е закодиран таен смисъл. Дори развитието на сюжета като правило напомня пътешествие не само в пространството, но и във времето, при това в обратно направление - от патриархата (абстрактния цар и неговите синове) към матриархата (Баба Яга и нейното женско обкръжение, наподобяващо царството на амазонките). Маршрутът на героя през тридесет земи към тридесетото царство също може да бъде тълкуван като пътешествие във времето - например като придвижване през тридесет поколения или династии.
imageВ царството на Баба Яга командват жени

 По правило това са Баба Яга, нейните сестри и дъщери. За техните мъже нищо не се споменава. Подобна ситуация е добре позната на историците по отношение на първобитните общества. Тя напълно съответства на безпорядъчните и неконтролирани полови връзки, присъщи за матриархата, когато установяването на бащинството било проблематично, а следователно - и ненужно. Ето защо никак не е чудно, че броят на дъщерите на Баба Яга понякога превишава и 40. Така е например в една популярна приказка от т.нар. Афанасиевски сборник. В нея героите юнаци тръгват да си търсят невести и се оказват във владенията на Баба Яга, чиито чертози напомнят на къщичката без прозорци и с кокоши крака. Когато старицата ги попитала какво търсят, героите й отговорили: "Невести си търсим". "Аз имам дъщери" - казала Баба Яга и извела от палата си четиридесет и една девици...

 Така че нека да се преклоним пред най-великото чудо на Мирозданието - Жената, пред нейната първосъщност, вълшебна красота, магическо привличане, блага нежност, житейска мъдрост и нечовешка жизнеустойчивост. Култът към Жената-Майка, Жената-Възлюбена, Жената Велика Богиня се заражда още в незапомнените времена на матриархата и за хиляди години съществуване достига космическите мащаби на Майката-Вселена. 
                                   image
източници:
http://www.vselena.com/baba_yaga.htm
http://www.animacii.net/myths/632-------14-.html






Гласувай:
13



1. анонимен - :)
30.06.2010 09:49
тя баба ти ли е?
цитирай
2. djud - Дааа :))))
30.06.2010 10:04
Ама засега мога само с метла да летя :)))))
цитирай
3. dolsineq - Приятно ми беше да почета за баба ...
30.06.2010 16:08
Приятно ми беше да почета за баба Яга...:)
цитирай
4. djud - Приятно ми беше да почета за баба Яга...:)
30.06.2010 16:17
Радвам се ! И аз се забавлявах много :)))
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Поздрави за постинга,
30.06.2010 17:51
от баба Ягата на блога, често ми казват така, защото пиша за билките и давам мъдри съвети, не им се сърдя, даже ме забавлява, пък като те чета, то имало защо.
цитирай
6. djud - от баба Ягата на блога
30.06.2010 19:01
:)))) Много ме разсмя с това. Не знаех, че така ти казват, но приеми тогава постинга като личен подарък, с най- добри чувства ! Сега вече си ВЕЛИКАТА БОГИНЯ на блога !!! Поздрави и от мен :)))
цитирай
7. smirena - Привет,
30.06.2010 19:52
с истинско удоволствие прочетох всичко,точно така си представям бъдещите книжки- с движещи се картинки.Беше чудесно,поздравявам те!
цитирай
8. djud - Благодаря,smirena,
30.06.2010 20:22
не се бях замисляла,но наистина ще са интересни такива книжки. Обачееее...... те май ще приличат повече на компютър....:))))
цитирай
9. divna8 - Ех, приятелко :)))))) Какъв хубав постинг си посветила на "тайната" ми същност :):):)
01.07.2010 06:52
БА-БА ЙАН-ГА е името, което носят моите предшественички - от времето на Сътворението на Света и Великата Майка-Богиня та до днес!
Радвам се, че знанието се разпространява по земята и няма да бъде забравена тази мъдра и веща Прародителка на Човечеството...
"Почакай, Джуд, да потече ЗЛАТНАТА ВОДА - тогава ме събуди, за да извадя от нея ДАР за ТЕБ..."
Усмихнат ден, приятелко :):):)
цитирай
10. djud - Усмихнат и на теб, Дивна !
01.07.2010 08:15
Баба Янга се е занимавала изключително с жените, лечение, раждане, смърт .От там идва и "бабуването" разпространено и до сега.
Тя е съпруга и помощница на Колобъра, отдал живота си в служене на поверения му регион, защитник(пазач) на природата, помощник и учител на хората за живот според естествените (природни) закони.
И ако някой е потомък на Баба Янга той би бил повече българин от всички други.
А нашата задача е да подпомогнем разпространението на Знанието, доколкото можем, разбира се !
.
"...Баба Яга - пъргава умница,
хубавица и като старица -
сърцето й пее,
душата мъдрее
и помни кога
творен е света..."
автор: Divna8 :)))))
цитирай
11. umma - Хей, тая Дивна ... и тук ме е изпреварила :)))))))))
01.07.2010 08:46
Не мога да се вредя първа, да кажа едно здравей на Джуд, от нея...
Нищо - нали сме все Баби Ян-Ги - няма да се сърдя...
Усмивки и от блога на УммНа Баба Яга :):):)
цитирай
12. djud - Хиляди усмивки и
01.07.2010 09:22
от мен, УммНа Баба Яга :):):)
цитирай
13. kasnaprolet9999 - djud
01.07.2010 09:44
Ей, ти ме издигна в ранг, гледам че има и други баби Яги, освен мен, имам си и компания, но нищо де, светът е голям и има място за всички под слънцето.
цитирай
14. aziti - Какво е една Баба Яга без антураж и себеподобни, уважаема КъсноПролетна?! Весел ден :-)))
01.07.2010 14:08
kasnaprolet9999 написа:
Ей, ти ме издигна в ранг, гледам че има и други баби Яги, освен мен, имам си и компания, но нищо де, светът е голям и има място за всички под слънцето.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djud
Категория: Други
Прочетен: 446519
Постинги: 61
Коментари: 591
Гласове: 716
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031