Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2010 18:15 - По ирония на Съдбата
Автор: djud Категория: История   
Прочетен: 3346 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 20.04.2012 14:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                                                               

                                                             „ Ставайте робове,

                                                                 аз неща ярем ! „

 image


Лято е ! Всички си вземат отпуск и отиват на някое приказно място , за да се заредят с емоции и много положителна енергия. Е и аз си взех отпуск, но по ирония на съдбата - не за да ида на море, а за да прочета една книга – „ Медальонът „- на Галина Златарева. Един исторически роман за живота на Георги Бенковски. Близо 1000 стр. потапяне в историята !

Вече една седмица откакто прочетох тази книга, а все още не преставам да мисля за нея. Не , че не сме чували за живота на Бенковски ! Не !  Още от деца знаем за Хвърковатата чета ,  за Априлското въстание, за боевете при Шипка……

Но някак си ,за мен поне, ТЕ всички са Герои, Апостоли , загинали за Свободата ни ! И никога не ги бях възприемала в светлината , че и те са били най-обикновени хора, като всички нас, способни да изпитват най-обикновени човешки чувства – да се влюбват, да обичат, да страдат, да търпят възходи и падения в живота си.

Може би за всяка книга е нужно да улучиш точното време , когато да я прочетеш, за да я разбереш и да ти въздейства максимално. Е, сигурно за мен това е бил моментът за тази книга. Няма да ви я преразказвам, защото едва ли ще успея да предам магическото и въздействие върху мен. Но след нея, в главата ми е единствено въпросът „ ЗАЩО ? „

-         Защо тези млади хора са били готови да „ изгорят „ в борбата за свобода на отечеството ни ?

-         Защо тръгват да вдигат самоубийствено въстание с почти смешно въоръжение, докато турската армия е била въоръжена с най-съвременно оръжие, доставено от Англия ?

-         Защо не се вдигат другите революционни окръзи, а ръководителите им през цялото време изпращат лъжлива информация на Бенковски, че са готови да въстанат ?

-         Защо Бенковски е бил толкова отдаден на делото, че отивайки в Копривщица, 10 години след като е излезнал от там, не се обажда на майка си , за да не провали всичко ? !

-         Защо този 33-годишен мъж, който владее 7 езика, който на гарата в Белене разговаря едновременно с европейци на 3 различни езика и за който З. Стоянов пише „ Аз се чудех тогава, чудя се и сега повече, отгде тоя абаджия изучи тия тънки работи !” ,  загърбва всичко и става революционер ?

-         Защо винаги е имало предатели ?

-         Защо Бисмарк си е играл със съдбата на малките народи и е прекроявал картата на света, както му е угодно ?

-         Защо, още преди да бъде обявена Руско-Турската война, са определени териториите, които ще спечели всяка една от  Великите Сили – Австро-Унгария, Англия, Русия………

-         Защо в надслова на Санстефанския мирен договор пише „ прелиминарен „ /предварителен/ , но в тогавашната еуфория, дори руския цар АлександърІІ не забелязва това ?

 

И още много въпроси , на които никога няма да намерим задоволителен отговор !

 

И пак, по ирония на Съдбата, именно Априлското въстание и жестокото му потушаване , дават началния силен тласък на развитието на  Гражданското общество в Европа.

Това е българският , с кръвта ни заплатен , принос/ без да е търсен като наша цел/ към осъзнаване собствената сила на народите”, Г. Златарева.  

И сега навсякъде има силно гражданско общество , само не и в България !......

 

                „ Ех , Войводо , смел и хвърковат ,

                   непреклонен, страшен и сърцат !

                 Събери дружина стара ! Пак ни       поведи,

                   за Народна Свята СВОБОДА ! „

 







Тагове:   ирония,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristo27 - Един от най-достойните да се нар...
18.07.2010 18:16
Един от най-достойните да се наричат Българин!
цитирай
2. djud - Харизматична личност е бил !
18.07.2010 19:19
Претърпял е много обрати в живота си. Бил е богат, загубва всичко, но пак се изправя на крака и продължава напред.И в един момент загърбва всичко това и загива за Отечеството ни ! Страхотна книга ! Ако уроците по история се представяха по този начин, всички с удоволствие щяха да я четат и помнят !
цитирай
3. cchery - Юли,
19.07.2010 09:33
мен ако питаш, въпросите, които си задала за събития отпреди почти 140 години, спокойно са си актуални и сега, в днешното ни общество!!!!!!!!!

А пък това:

"И пак, по ирония на Съдбата, именно Априлското въстание и жестокото му потушаване , дават началния силен тласък на развитието на Гражданското общество в Европа...........................................

........................................................................................

И сега навсякъде има силно гражданско общество , само не и в България !......"

е комичната трагедия на цялата ни зачезваща нация!
цитирай
4. djud - наистина е
19.07.2010 10:04
много тъжно. Като прочетеш за отношението на Великите сили и дипломатите към България, като съпоставиш на това наивната самопожертвователност на загиналите по време на въстанието, излиза, че всичко е игра на дипломатите и на никой не му пука особено за нас ! Изхода на войната е бил решен още месеци преди да започне ! А Бенковски успява само за 3 месеца да организира и мотивира хората от ІV революционен окръг да се вдигнат срещу турците. Единствено той е взел мисията си невероятно насериозно и невероятно присърце се е захванал да я осъществи !!! Какво обаче правят другите Апостоли ? Те идват в България през март ! Естествено , че почти нищо не свършват, но пък затова остават живи ! Стамболов дори се скатава някъде и чак август 1876 се появява в Румъния ! До къде се издига после - всички знаят !
Като прочетох историята изчистена от всякакви идеологически изкривявания, ми стана толкова мъчно за нашата / на българите / съдба, че все още тези събития не ми излизат от главата и пораждат куп въпроси ! :(((
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djud
Категория: Други
Прочетен: 446473
Постинги: 61
Коментари: 591
Гласове: 716
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031