Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2010 16:15 - " Тази скапана държава "
Автор: djud Категория: Хоби   
Прочетен: 14674 Коментари: 30 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Навън грее хубаво пролетно слънце, а на мен ми е много тъжно. И то защо ? Заради поредния безсмислен спор, който водих с моите колеги! За какво става въпрос ли ? Ами този път темата беше " Тази скапана държава !" Незнам защо, но аз лично много се обиждам от изказвания от типа на : " В тази скапана държава не може да се живее!" ; " Тези глупаци, идиоти-министри, тъпанари-управляващи ......нищо не правят за народа"и т.н. все в същия дух. Може би съм прекалено голям патриот или идеалист ? Но казаното от тях и плюенето по държавата го възприемам като лична обида . Ще спомена, че всичките ми колеги са млади хора - по на 24-32 години. Хора, в чиито ръце би трябвало да е бъдещето на страната. Питам ги аз : " Защо гласувахте за тези управляващи?" А те ми отговарят - " Не сме гласували". Ами защо ругаят тогава, след като ги е мързяло дори да упражнят правото си на глас, поне да опитат да променят нещо ? Защото така е по-лесно - да се хвърлят плюнки наляво-надясно ! И все другите им виновни и криви. Всички са глупаци, само те са най-хубави. И в чужбина е по-хубаво отколкото в нашата страна. Един колега вече втори път го глобяват за говорене по GSM в колата. И пак плюнки - " Тези тъпи катаджии, няма ли да си седнат на д....-то, какво са тръгнали да глобяват хората, не се наядоха, не се напиха.........." Казвам му - Ами иди в САЩ и говори по GSM в колата,или не си слагай колана,  да видиш за какво става въпрос. Отговор - " Да, ама там е Америка, там има закони !!!! " И какво излиза - и тук има закони, но нали тук е България, спазването им не се счита за задължение, но виж - в Америка, трябва да се спазват !!!! Пълен абсурд ! После - държавата ни била скапана ! А кой си я прави такава - ние самите ! Питам аз същия ми колега - " Ти като си от село, нямате ли земя, защо не гледате нещо, нали не ви стигат парите и само говориш, че ще ходиш в чужбина, ягоди да береш в Англия ?" Отговор - " Имаме, ама то знаеш ли как се гледа нещо, трябва да се работи много, да се вложат пари за семе, препарати, да се копае, да се бере, абе друго си е в Англия, да ти плащат за бране на ягоди ". Значи - готови са да ходят да слугуват на хората, да лазят по 12 часа на ден и да събират ягоди, защото ще им платят за това, но не са съгласни да поработят за себе си и да изкарат някой и друг лев върху заплатата, пък макар и малко да са. Да, съгласна съм, че не е лесно да се занимаваш със земеделие, но го правиш за себе си. Колкото изкараш - толкова. Пък и земята, за която толкова драпаха да им я връщат, няма да пустее. Как да не ми е тъжно, като ги слушам как разсъждават ! А едва ли някой друг народ може да се похвали с такава прекрасна страна ! И вместо да я направим един малък рай за живеене, ние сме станали чуждопоклонници. За такъв народ ли загинаха Ботев и Левски ? И хилядите знайни и незнайни воини !

Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...

1875 П.Р.Славейков

И ще завърша, като Ви припомня едно чудесно стихотворение на Георги Джагаров, пък дано да върна с него малко любовта към Родината на всички, които мислят да я напуснат :

Земя като една човешка длан...
Но по-голяма ти не си ми нужна,
Щастлив съм аз, че твойта кръв е южна,
че е от кремък твоят стар Балкан.

Какво, че виха вълци и чакали
из твоите полета и гори?
С онез, които бяха с теб добри,
ти бе добра, но злите не пожали.

Земя, като една човешка длан...
Но счупи се във тази длан сурова
стакана с византийската отрова
и кървавия турски ятaгян.

Търговци на тютюн и кръв човешка
продаваха на дребно твойта пръст,
но паднаха под теб с пречупен кръст,
че беше малка ти, но беше тежка.

И стана чудо: смертю смерт поправ,
усмихнаха се чардаклии къщи
и заплющяха знамена могъщи,
и път се ширна – радостен и прав.

Сега цъфтиш! Набъбва чернозема
под ласкавите български ръце,
дъхти на здравец твоето лице
и нова песен вятърът подема

Земя, като една човешка длан...
Но ти за мен си цяло мироздание,
че аз те меря не на разстояние,
а с обич, от която съм пиян!



Тагове:   държава,


Гласувай:
13



1. анонимен - а така djud
21.04.2010 16:29
а така djud, и аз мисля като теб, ама като една типична българка - що си тръгнала да се разправяш, да спориш и да си хабиш нервната система. И в твоя дух с цитатите:

Тежко брате се живее
сред глупци неразбрани
цитирай
2. djud - Ами да си призная - не излезнах по...
21.04.2010 16:37
Ами да си призная - не излезнах победителка в спора, защото всички гракнаха срещу мен, колко хубаво се живеело на Запад, как плащали, и как никога нямали и да помислят за България, само веднъж да се махнат от тук......... А защо не искат да работят тук ? Защото тук е България и тук трябва да си стоят, нищо да не правят и да им се плащат големи заплати . И на мен не ми е леко, но никога не съм си позволявала да наричам хората глупаци, некадърници, тъпаци......
цитирай
3. mikino - Аз също подкрепям мнението, че ако ...
21.04.2010 16:47
Аз също подкрепям мнението, че ако не си гласувал, нямаш право да плюеш. По простата причина, че след като не си подал гласа си, нямаш "гражданска позиция", а след като я нямаш, не отговаряш на понятието "гражданин на Република България". Звучи твърде крайно, но до сега, почти всеки път оставяме на малцина да решават съдбата на цял народ. По повд исказването "скапана държава": не е особено коректен самият израз, защото думата държава е твърде всеобхващаща т.е. включва понятия от територия и народ, до държавно управление. И ето тук е разковничето - "държавно управление" , а не държава! Не можеш да виниш България, а върхушката, която я управлява!
Защото държавата България е най-прекрасното място на света, онова късче в сърцето, за което страдаш, когато си далеч, онова чувство за Родна земя, за което бих дала и живота си! Тази родна земя, чийто въздух си вдишал за пръв път!
цитирай
4. koketka - а пък аз да си призная, и моите колеги ...
21.04.2010 16:48
а пък аз да си призная, и моите колеги са в тия граници, ама това което чувам от тях е, че не щат никъде да мърдат - просто сме в различни среди
цитирай
5. mikino - и във връзка с горенаписаното от мен:
21.04.2010 16:49
Ако наистина искаме да се наричаме достойни българи, на следващите избори ще отидат да гласуват всички. Защото всеки един достоен българин желае с цялото си сърце благоденствието на държавата си!
цитирай
6. koketka - а твоите защо стоят тук, вече никой ...
21.04.2010 16:49
а твоите защо стоят тук, вече никой не ги спира, не е като едно време ....... да си грабват куфарите и да тръгват, ама 90% от тях ще се върнат с подвита опашка
цитирай
7. djud - Да, именно така се изразяват - &q...
21.04.2010 16:51
Да, именно така се изразяват - " скапана държава " - и може би и затова се обиждам, защото излиза, че и аз съм скапана и всички. И лошото е, че този израз се употребява от все повече и повече хора. Нищо, че се отнася за държавното управление.
цитирай
8. mikino - ами
21.04.2010 16:55
djud написа:
Ами да си призная - не излезнах победителка в спора, защото всички гракнаха срещу мен, колко хубаво се живеело на Запад, как плащали, и как никога нямали и да помислят за България, само веднъж да се махнат от тук......... А защо не искат да работят тук ? Защото тук е България и тук трябва да си стоят, нищо да не правят и да им се плащат големи заплати . И на мен не ми е леко, но никога не съм си позволявала да наричам хората глупаци, некадърници, тъпаци......

Защото те не са българи в сърцата си! Нека ходят където искат, но да се върнат тук и да прилагат опита, който са придобили на Запад или на Изток! Защото в момента България има нужда точно от такива хора - видяли как е живота на вън, как се управляват фирми, как се пести без да се нарушава спокойствието на обикновения човек, как се изпълняват закони и т.н.
цитирай
9. baimomchil - Мдаааа
21.04.2010 17:04
Националният спорт на българина е мърморенето. Вечно е недоволен от нещо и все "скапаната" държава му е виновна.

На запад обаче същото нещо не е повод за задоволство и се дава за пример(говоренето по ГСМ например).
цитирай
10. djud - koketka
21.04.2010 18:19
"а твоите защо стоят тук, вече никой не ги спира, не е като едно време ....... да си грабват куфарите и да тръгват, ама 90% от тях ще се върнат с подвита опашка" - Незнам защо стоят - един чака зелена карта, друг - да тръгва за Англия, трети - и той незнае какво чака. Аз нямам нищо против да отидат, да видят, че и там не е лесно и никой не ги чака с отворени обятия. Всеки е свободен да избира къде да живее и къде да работи. Но да не плюят така по България !!! Защото те са даже и против това, че са се родили в България.
цитирай
11. djud - mikino
21.04.2010 18:29
"Нека ходят където искат, но да се върнат тук и да прилагат опита, който са придобили на Запад или на Изток! Защото в момента България има нужда точно от такива хора - видяли как е живота на вън, как се управляват фирми, как се пести без да се нарушава спокойствието на обикновения човек, как се изпълняват закони и т.н."
Да, точно така - да идат, да се научат и да се върнат, за да оправят " скапаната държава"! Но те не искат това. Те искат да идат, да работят каквото и да е / не да се научат !!! / да спестят някое евро или долар, да си дойдат тук , да ги изхарчат - и пак да ходят навън. Това вече е убийство на личността, според мен.Само пари, пари, пари са им в главата. Първично, материално..... А къде остава духа ? Къде остава стремежа към самоусъвършенстване, към развитие.....
цитирай
12. djud - baimomchil
21.04.2010 18:35
Именно - вечно някой им е виновен. А какво правят те - да излезнат да протестират за нещо ? Нееееееее, никога, някой друг да го свърши ! Да възроптаят, че стоят до 8-9часа на работа - в никакъв случай, та те не са и чули за кодекс на труда, камо ли да знаят какви са им правата. Но иначе - " държавата е скапана " , тя е виновна за всичко,.... устите им са огромни. Законите - щом са на други страни са хубави и се спазват, но тук, в България - ако може без закони ще е най-добре ! Или поне, ако може да не се отнасят за тях !
цитирай
13. анонимен - Ваня
21.04.2010 21:06
Като чуя някой да казва" Тази скапана държава " и ми се сварява мозъка.Размечтавам се всички,които приказват така да всемат да вървят на майната си в някоя по-хубава държава и да ни оставят на мира.Момчил е прав,че мрънкането е национален спорт.Утре отивам на един протест,който се организира чрез фейсбук.Групата,която подкрепя каузата,наброява 10 000 човека.Познайте колко потвърдихме присъствие?-6 души.Какво да говорим повече?А иначе голямо писане пада на тема""колко е скапана държавата".
цитирай
14. djud - браво за гражданската ти позиция! ...
21.04.2010 21:11
браво за гражданската ти позиция! Напълно я подкрепям ! А за какво е протеста, къде, кога ?
цитирай
15. анонимен - А за какво е протеста, къде, кога
21.04.2010 22:16
http://www.facebook.com/pages/Svoboda-za-Maks-NE-na-absurdnata-nespravedlivost-v-Blgaria/304192451491?v=info&ref=ts
цитирай
16. baimomchil - Така е Ваня. 97% от българите не и...
21.04.2010 22:27
Така е Ваня. 97% от българите не искат ГМО. На протестите бяхме около 100 човека. На най-големият протест с организиран концерт, в почивен ден, в прекрасно време + осигурена дегустация на вино и еко храни се събраха рекордните 300 човека.

Ей такива сме- на думи велики.
цитирай
17. koshikisan - Хубавото е...
22.04.2010 05:04
Хубавото е, че има позитивни и спокойни хора, които предимно действат, а не плюят поне през 90% от времето страната и съгражданите си, независимо от условията тук. ИМА! Имам такива познати...Аз съм донякъде такъв човек, не съм особено спокойна, но не желая да се вторачвам видите ли колко сме зле... Не сме чак толкова зле, в далеч по-бедни държави от нашата животът си тече и се променя... Точно младите, работещи хорица най-много лаят и са най-скептични. Нормално, но не виждат колко е неефективно това. Мрънкането, разбира се, е повсеместно - която и да е обща тема във форум, без технически и специализирани, неминуемо на петото мнение губи конкретните отговори и стига до колко са зле... жените, мъжете, българите, страната... и прочие... Опитах се един-два пъти да покажа, че негативизмът доникъде не води и че ако се позамисли всеки един от тези 21-33-годишни люде, ще се сети, че познава поне 2-3 около себе си, наистина читави хора и че НЕ е чак толкова зле и черно всичко наоколо...

Трябва да мислим за хубавото в живота си!!!!!!!!!!!
Да се сетим за свестните хора около себе си и да направим нещо добро за тях, както те са правили за нас...

Джуд, не се оставяй чуждото мрънкане и негативизъм да ти влияе и натъжава. Не можеш да изкорениш чуждият скептицизъм, безверие и т.н... Просто се грижи за себе си и близките си. А спокойната ти нагласа към живота в страната ни с всичките му недостатъци (но и малки радости) може би ще повлияе от само себе си на хората, с които общуваш. Просто не слушай такива теми, не участвай в споровете им... Аз вече директно прекъсвам и избягвам всеки, който започне да ми мрънка... Има достатъчно неща за правене и обмисляне и без това...
цитирай
18. djud - koshikisan
22.04.2010 08:53
Благодаря за позитивното мнение и нагласа, най-вече ! Защото когато има повече такива хора и почнат да излъчват колективно позитивни мисли за добро, за благополучие , за любов - то съм сигурна, че ще победим другите - с лошите, завистливи и користни мисли. Някак си все така става ,че накрая доброто побеждава злото. А колкото до : "Просто не слушай такива теми, не участвай в споровете им... " - все не мога да се сдържа да не взема участие. И все си мисля,че трябва да им се говори, убеждава......, че човек не може да е толкова лош и т.н. Но като гледам колко злоба, гняв, песимизъм и глупост излъчват очите и думите им - нищо не се получава.
цитирай
19. анонимен - Хубавото е
22.04.2010 09:19
Трябва да се спори- все пак ,ако успееш да накараш един от от 100 мрънкалника да се замисли по темата пак ще е пробив. Хубав ден,хора!
цитирай
20. koketka - Спориш. . . . . . спориш. . . . . . . . . ама ...
22.04.2010 09:28
Спориш ...... спориш ......... ама като видиш, че този срещу теб въобще не те слуша ....... просто е решил за себе си кае е правилно и кое не ..... в един момент си викаш - за какво да споря с този човек? има ли смисъл след като той така или иначе не чува и не приема чуждо мнение? Той просто говори без да мисли - по инерция. Решил е че това е позицията, която го устройва и го кара да се чувства нещастен. А да мисли - не му е присъщо, много е сложно за него и ангажиращо - не не, по-лесно е да не мислиш (ако въобще можеш да мислиш де - въпросът е спорен и отворен за разсъждаване)
цитирай
21. tina05 - djud, съгласна съм с всяка една твоя ...
22.04.2010 11:09
djud, съгласна съм с всяка една твоя дума!
И аз слушам непрекъснато това, но не се предавам и продължавам да споря! Защото все някога трябва да им стане ясно, че за последните 20 год. политиците ни работиха, за да станем точно чуждопоклонници, да намразим Родината си, да се срамуваме от всичко българско,а така много лесно ще я ограбят. Което и направиха.
Поздрави на всички, които обичат България! Не се предавайте и не спирайте да я обичате!
цитирай
22. mikino - 21. tina05
22.04.2010 11:23
Права си, но когато обичаш Родината си, нищо и никой по никакъв начин, не може да те накара да я намразиш и да "се срамиш, да се наречеш българин"! Един истински патриот съзнава задължението си да работи за Родината и винаги се връща.
"Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си!!!"
цитирай
23. koketka - Тина лошото е, че тази процедура не ...
22.04.2010 11:33
Тина лошото е, че тази процедура не датира от последните 20 год., а от последните 150 и нещо години (да не пресмятам точно). Чуждопоклоничеството в българина е заложено още по турско време, след това по време на освободителните войни, след това са германците и т.н. и т.н. Така, че то вече е просмукано в нашето съзнание. Друг е въпросът, че трябва хора като нас (незнам за другите, но аз съм си малко шовинист на тая тема), които да отстояват всичко българско и родно, що тача и милея.
цитирай
24. djud - Благодаря на всички, които се вк...
22.04.2010 14:10
Благодаря на всички, които се включиха в дискусията ! И на тези - които я прочетоха ! Много се радвам, че има , и то не малко хора, които обичат България и не плюят " скапаната държава " , колкото и да им е трудно. И заради това , заради всички Вас , си струва човек да се бори срещу " вечните мрънкалници ". Още веднъж - БЛАГОДАРЯ !!!
цитирай
25. анонимен - тази скапана държава - България
22.04.2010 14:44
Да и аз обичам България ,и 99% от българите я обичат , не ги слушаите какво говорят ...за разлика от управляващите който не ги боли за народа ,с какво стимолираха българският селенин ,да отглежда някаква земеделска култура ,с голямата бюрокрация за полочаването на субсидий ,или има защитени квоти на земеделските култури ,или и на останалото малко което се отглежда е намерен пазар.....натротив внасяме боклуците от турция и македония , вашта препоръка за допълнителен доход не е нещо ново хората са го правили и пак ще го правят ,но ви питам аз каде е пазара за нашите стоки ,нали виждате каде хората изкарват стоките които пройзвеждат зада си докарат допълнително доход - на улицата ,жалка картина ,защото ние дето сме израстнали на село знаем , че по добро от нашто няма....аз мога да ви предоставя земя да отглеждате вие ягоди да поживеете при селяните , да си доакрате допълнителен доход .
цитирай
26. stone - че колегите ти що не идат да пробват?
22.04.2010 15:33
визи няма... ама и дупе нямат май да пробват, зере там няма да им постелят червения килим още от летището?
цитирай
27. swanlake - Въпроса не е в това да гласуваш, а да ...
22.04.2010 15:41
Въпроса не е в това да гласуваш,а да има личности ,за които да гласуваш. Мисля си,че хората не гласуват ,защото не виждат личностите, за които си струва труда да пуснат гласа си. А колкото до това,хората видели как е навън да се върнат и да приложат това ,което са видели...наистина ли вярваш ,че българите ще гласуват за някой живял нявън и върнал се в България-аз не съм много сигурна ... А иначе хубаво ,е че имаш позиция. Не приемай лично това ,което хората си говорят-всеки има право да си говори каквото иска...Поздрави!
цитирай
28. анонимен - мога да ви предоставя земя
23.04.2010 09:14
Анонимен 25,къде ти е земята? Ако е близо до Пловдив-взимам я.
цитирай
29. djud - до анонимен 25
23.04.2010 14:39
" аз мога да ви предоставя земя да отглеждате вие ягоди да поживеете при селяните , да си доакрате допълнителен доход ". - Да, много моля, напишете къде ви е земята, колко дка, съгласна съм да я взема, стига да е близо / в рамките на 15-20 км от Пловдив / . И има реализация на продукцията - например в момента всички зеленчукови борси около Пловдив са окупирани от румънци , които изкупуват всичко. Ако човек не иска да работи - извинения много, от 9 дерета вода ще домъкне. Но мисълта в постинга ми беше съвсем друга - т.е. - че са съгласни да слугуват на чужди хора, а не да работят нещо за себе си / каквото и да е ! / . Чакам отговор за земята, говоря напълно сериозно.
цитирай
30. анонимен - скапана Държава!
18.05.2010 14:33
Държавата е скапана, това е видно и ясно. Въпроса всъщност е ЗАЩО? Очевидно сама по себе си държавата не може да е "скапана". Разположение, климат, ресурси - всичко и е наред, че даже и много наред.
Истинският проблем са ... Хората.
Нещо с нас не е наред. Хем се пъчим като най-умните/спосодните/надарените(!), хем резултата се вижда на всякак крачка. Мърсотия навсякъде. Некадърност - повсеместна. Лъжи и измами под път и над път. Беззаконие, неуважение, простотия, чалгия,...

Някой ще възрази: Аз не съм такъв! Да де ама обобщените черти на народа са точно такива!
Има и честни цигани, за съжаление обаче доста голям % са крадливите, а това е като лъжицата катран..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djud
Категория: Други
Прочетен: 445198
Постинги: 61
Коментари: 591
Гласове: 716
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031