Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.02.2012 07:26 - Коя е Баба Яга?
Автор: sibillav Категория: Забавление   
Прочетен: 10465 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.02.2012 07:27


image
Още от деца научаваме за Баба Яга.
С нея ни плашат родителите ни, когато не слушаме, защото образът на старата жена обединява лошите страни от характера. В същото време подаряваме на близките си кукла Баба Яга, задължително усмихната, с огромна глава, дълъг нос, кривогледи очи, беззъба уста, гърбаво тяло, със сини очи и с голяма метла.

Баба Яга е славянско митично същество описвано като стара зла жена с магически способности. В Италия нейното съответствие е Бефана (Befana). Смята се, че през нощта срещу 6 януари Бефана пуска през комина чорапчета пълни със сладкиши за добрите деца и въгленчета за непослушните. В Италия 6 януари е официален празник. В нашата митология образът и? се свързва със зли магии. Малките деца се страхуват от нея, защото тя ги яде, а възрастните - защото им прави магии и заклинания. В руската митология тя се носи по небето в хаван, като гребе от него с метла.
Класическата Баба Яга е в представите ни за древен кумир. Тя е най-популярният герой от детските митове и легенди. В приказките, освен да създава неприятности, тя може да помогне на някого или поне да има желание за това, благодарение на магическите си способности. Нейно основно занятие е да предсказва бъдещето на онзи, който й допадне и да преде. Като резултат от предаческата й активност се появява вълшебното кълбо, което дава на приказния герой, за да го води към желаната цел. Според руски приказки в нейния арсенал има Огнен Щит, който бълва пламъци на всички страни и плаши враговете. До края на XVIII век дори се е правел паралел между руската Баба Яга и древноримската Белона - Богинята на войната (bellum - война), която същевременно е повелителка на Подземния свят. В Северна Русия и Белорусия се смята, че Баба Яга живее не в гората в къщичка на кокоши крака, а дълбоко под земята или сред люти мразове на Север. Който попаднел в нейните владения, първо се натъквал на непроницаем мрак, а след това се оказвал в светъл-пресветъл град с улици и домове, пълни с всякакви добрини - владение на вещата старица. В някои предания, достигнали до наши дни, са се запазили данни, според които можем да си представим Баба Яга като воин, богатир и великан.
Известната старица има още две сестри, като едната е по-умна от другата. Не съществува общоприето тълкувание на името Яга. Някои смятат, че името й звучи като Йага - така четири звука се предават от три букви. В такъв случай названието /Й/Ага може да бъде свързано с името на загадъчния подземен свят Агарта. Правдоподобно звучи и обяснението, правещо паралел между името на стопанката на къщичката върху кокоши крака със славянския глагол "ягать", използван със значение "крякам". Прави се паралел между думата "йага" и санскритската дума "йога", които са идентични по звучене. Следователно Йага може да се интерпретира като Йогина - вещата вълшебница. Допуска се, че разпространеното сред славяните утвърдително възклицание "Аха!" (на руски "Ага!") също е свързано с името Йага. Възможно е някога то да е служело за обичайно матриархално приветствие или наздравица в чест на Великата Богиня Йага, подобно на ведийското възклицание "Сваха! ("Добро да бъде!", "Наздраве!").

Интересно е и значението на думата "ага", което е свързано не със злото, а с доброто начало. Тя се използва в различни гръцки думи: agathos - "добър", agathe - "доброта", agape - "любов", agapao - "обичам". Това още веднъж потвърждава предположението, че Йага като Великата Богиня първоначално е била надарена не само с отрицателни, но и с много положителни черти.



Тагове:   легенда,   приказка,   Баба Яга,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sibillav
Категория: Рецепти
Прочетен: 798773
Постинги: 237
Коментари: 206
Гласове: 463
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930