Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2010 09:36 - Шекспир по балкански - Един урок по европейско поведение...( II част )
Автор: djud Категория: Изкуство   
Прочетен: 5682 Коментари: 10 Гласове:
7

Последна промяна: 20.04.2012 14:16


Ще продължа разказа за  необикновения театър - Детска шекспирова театрална школа "Петровден" , с.Паталеница.
Освен да радват хората с хубави пиеси, децата се заемат и с още една благородна мисия - ИНТЕГРАЦИЯ ЧРЕЗ ТЕАТЪР НА ДЕЦАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Ето как ги представят в предаването "Панорама" на Българската национална телевизия: "Репортаж за една пиеса. В нея играят деца. Деца, които са решили да се сприятелят със своите връстници с увреждания. Нещо повече - да изиграят пиесата заедно. Един урок по европейско поведение, който децата дават на възрастните."  

  А ето и какво разказва директорът на училището - Никола Колев :
  ".......През август 2002 год. организирахме във Велинград лагер за деца с увреждания и ученици от училищата в с. Паталеница и гр. Пазарджик. В продължение на една седмица децата живяха и работиха заедно в различни творчески ателиета. В театралното ателие актрисата Вяра Начева набързо стопи първоначалната дистанция между децата.

Предразсъдъците изчезнаха.Заразяващият ентусиазъм на Злати бързо премина в цялата група, а нестихващите остроумия на малката Руми забавляваха всички. Злати и Руми не бяха вече "деца с увреждания от Дома", а деца като всички останали.
image

image
Много разговарях с младежите от театралната школа в с. Паталеница, които бяха основните участници в ателието. Всички те разказваха колко много любов и доброта са им дали техните връстници с увреждания. Стефан Малюков сподели: "Стана добро приятелство. Бяхме си ние и общувахме дори без думи. Всичко беше на чувства..." А Славена Адамова каза: "Всички те са по своему енергични. Те са искрени, истински. Харесва ми техния оптимизъм. Само трябва да намериш общ език с тях. Видях ги колко са добри, как един друг се пазят и колко бързо се привързват към хората, които ги обичат. Като ги гледам с каква енергия и всеотдайност правят всичко, неизбежно и аз се зареждам. Няма начин да не вземеш поне малко от тяхната сила. Децата от Дома ме научиха, че надежда винаги има."

image

Тайно се надявахме този лагер да ни даде надежда за нещо повече... Последната вечер децата играха съвместно пред публика. Вяра, подкрепяна от Христо Церовски, се реши да направи представление. Ден след ден, стъпка по стъпка пиесата "Мащехата на Снежанка" накара децата да заживеят в един приказен свят, пълен с радост и надежда. Учениците от Театралната школа в с. Паталеница и възпитаниците на Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Пазарджик репетираха и живяха заедно. Подкрепяха се и си помагаха взаимно. И нямаше как да е по друг начин - двама от актьорите бяха с инвалидни колички и имаха нужда от помощта на останалите. Не можете да си представите каква радост настана, когато за пръв път децата репетираха с костюми.   Няма да забравя първото представление в голямата зала на община Пазарджик. Всички, които мечтаехме за това   събитие, стискахме палци на децата. А те бяха великолепни. Даже, когато във вихъра на играта част от декора падна на сцената, нашите актьори изобщо не се смутиха - те бяха  деца и приказка, взаимно проникнали се и родили се отново, но по друг начин, с друга идентичност.

image
image
image
image
image
image



Когато пиесата свърши, публиката все още не вярваше, че е възможно такова представление. След това залата избухна в аплодисменти. При мен дойдоха разплакани майки, стискаха ръцете ми и казваха: "Невероятно!" 
               

Резултатът ни окуражи. С финансовата подкрепа на Обединени холандски фондации на 27 и 28 април 2004 г. театрална школа "Петровден", отново заедно с децата с увреждания, представи спектакъла "Нашенци" по мотиви от Иван Вазов и Чудомир, поставен от Вяра Начева. В "Нашенци" те играеха нас възрастните. И играха така, че ни накараха да се почувстваме неестествени: неестествено открити, докоснати в най-съкровените кътчета на душата си, добри, каквито отдавна сме забравили да бъдем.
Сълзите в салона нямаха нищо общо с инвалидния стол на сцената. Те не бяха сълзи ЗА децата, а сълзи, ПРЕДИЗВИКАНИ от тях......"

image

image

image

image 

 

   

image  
image
image

image




   
     Искрено се надявам, че всички ние ще се замислим за урока по европейско поведение, който децата ни дадоха!





текст и снимки : http://patalenica.com/web/galery16.html


Тагове:   урок,   поведение,   Шекспир,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. boristodorov56 - Това да се чува!
12.08.2010 21:46
Браво!
цитирай
2. cchery - Браво! Да се чува, Боре, ама гл...
13.08.2010 09:57
boristodorov56 написа:
Браво!

Да се чува, Боре, ама гледам едва 12 човека са го чули в блога....... Виж да се обсъждат простотии и вулгаризми на първа страница е по-интересно :(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((.
цитирай
3. baimomchil - Много по интересно е
13.08.2010 10:19
да се мрънка срещу скапаната ни държава, да се коментират чалгарите и слиповете на Гонзо.

Тука някакви "селски" истории при това свързани и с театъра.... кой да ги чете ;)
цитирай
4. djud - На тези които прочетоха постинга - ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ !!!!
13.08.2010 13:59
Да, явно нещо ценностите са деградирали наистина. То и повечето от тези дето са го прочели / ако изобщо са го прочели !!!! / явно са попаднали тук по погрешка. Но виж - ако беше нещо за промиване на мозъци /илюминати и т.н / или нещо за някой министър , или пък друга някоя простотия - желаещи щеше да има бол !!!
Вече съм убедена, че не държавата ни е скапана, ами хората в нея !!!! Просто хора - душевно скапани ! Не се интересуват от изкуство, от литература, от театър ...... Май скоро няма да пиша нов постинг, защото искам да пиша за хубави , положителни неща, а не за идиотщини !
Спорен ден на всички желая !
цитирай
5. cchery - Да, явно нещо ценностите са дегр...
13.08.2010 15:31
djud написа:
Да, явно нещо ценностите са деградирали наистина. То и повечето от тези дето са го прочели / ако изобщо са го прочели !!!! / явно са попаднали тук по погрешка. Но виж - ако беше нещо за промиване на мозъци /илюминати и т.н / или нещо за някой министър , или пък друга някоя простотия - желаещи щеше да има бол !!!
Вече съм убедена, че не държавата ни е скапана, ами хората в нея !!!! Просто хора - душевно скапани ! Не се интересуват от изкуство, от литература, от театър ...... Май скоро няма да пиша нов постинг, защото искам да пиша за хубави , положителни неща, а не за идиотщини !
Спорен ден на всички желая !

Ей, Юли, не се отказвай....... само ако си постоянна, и ти, и аз, и всички ще има резултат. Ще прочетат и още как!!!
цитирай
6. анонимен - vihrogonche
17.08.2010 13:59
Евала на децата, евала и на теб, че ни правиш съпричастни! Разплаках се... от радост и от гордост...
цитирай
7. maloumnitzi - Защо не ми каза ,че си била там
17.08.2010 15:50
Юли,може ли такова нещо!!! Само глупости си говорим с теб. Аз гледах предаване за този театър по "Канал 1" и останах възхитена. Играха пиесата "Малкия принц". Децата бяха много талантливи. И мислих да ти кажа като има пак представление в Паталеница да кажеш ,за да отидем,ама забравих и ти си отишла без мен. Ама другият път да се организираме вече!!
цитирай
8. анонимен - ФУТАРЕЛА
17.08.2010 21:22
Браво! Благодаря и аз ,че ме направи съпричастна. Евала май не е достатъчно......поне да бях там да аплодирам тази талантлива трупа.
цитирай
9. djud - Догодина, лятото ще поканя всички !
18.08.2010 13:47
Обикновено представленията са към края на юли месец - петък и събота. Има хора от Пазарджик, Пловдив, София.
Ето например съобщението от тази година :
http://news.plovdiv24.bg/179585.html
цитирай
10. razkazvachka - Хлапетата са разкошни!
20.08.2010 18:33
Поздравления!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djud
Категория: Други
Прочетен: 446091
Постинги: 61
Коментари: 591
Гласове: 716
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031